دوره 3، شماره 2 - ( آموزش زبان، ادبیات و زبان شناسی 1399 )                   جلد 3 شماره 2 صفحات 136-119 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

(2020). A Review of Gentte's Zero Focus by Examining Bozorg Alavi's Short Stories. JSAL. 3(2), 119-136.
URL: http://jsal.ierf.ir/article-1-60-fa.html
بازنگری در کانون صفر ژنت با بررسی داستان‌های کوتاه بزرگ علوی زبان کاوی کاربردی 1399; 3 (2) :136-119

URL: http://jsal.ierf.ir/article-1-60-fa.html


چکیده:   (804 مشاهده)
زندگی ما با روایتها عجین شده ­است یا بهتر بگوییم زندگی، خود، یک روایت است. همه­ی گروهها و طبقات انسانی روایتهای خاص خود را دارند؛ اهمیت روایت، سبب توجه پژوهشگران به آن شده است. این دانش که در اواسط قرن بیستم پدید آمد، از آغاز پیدایش، ادوار سه­گانه «پیش­ساختارگرا ، ساختارگرا و پساساختارگرا» را پشت سرگذاشته و در هر دوره، شیوه­ی­تحقیق آن دچار تغییرات بنیادین شده است. موضوع اصلی پژوهش حاضر، مربوط به دوره دوم روایت­پژوهی، یعنی روایت­پژوهی ساختارگرا است و ژرار ژنت فرانسوی، یکی از نظریه­پردازان بزرگ این عرصه به شمار می­رود. او بود که مطالعه زاویه­دید را دگرگون ساخته، مفهوم «کانونی­سازی» را معرفی­ کرد تا نشان­دهد که « کسی که می­بیند» با «کسی که می­گوید» لزوماً یکسان نیست. «کانون» اصطلاحی است که ژرار ژنت،  نخستین بار آن را به جای «زاویه دید» و برای تمایز راوی از بییننده حوادث داستانی انتخاب کرد. او کانون را  به سه نوع صفر، درونی و بیرونی تقسیم کرده و به تفصیل آن­ها پرداخته است. در این بررسی که به شیوه تحلیلی- توصیفی، انواع سه­گانه کانون در داستان­های علوی بررسی شده است و  با  نقد شیوه ژنت در تقسیم­بندی انواع کانون، نگاهی نوین در مورد کانون صفر ژنتی ارائه شده است. نتایج پژوهش نشان می­دهد که معیار ژنت در این تقسیم­بندی ناهمسان بوده و در آن نوع کانون­گر و عمق کانون­شدگی درهم آمیخته است؛ همچنین کانون صفر او  نیز در حقیقت ترکیب دو کانون بیرونی و درونی بوده و نمی­تواند نوع جدیدی به شمار آید. از سویی دیگر گاه در داستان، گزارش­هایی ارائه می­شود که در هیچ یک از تقسیمات ژنت نمی­گنجد؛ مانند زمانی که راوی گزارش داستان را قطع و اطلاعاتی را در زمینه­های مختلف مانند اطلاعات علمی در اختیار مخاطب قرار می­­دهد.  از نظر ما این نوع از گزارش­ها را باید فاقد کانون دانسته و عنوان کانون صفر را به آن­ها تعمیم داد.
متن کامل [PDF 282 kb]   (376 دریافت)    
موضوع مقاله: تحلیل گفتمان
دریافت: 1402/2/31 | پذیرش: 1399/6/10 | انتشار: 1399/6/10

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.