دوره 8، شماره 1 - ( زبان کاوی کاربردی (JSAL) 1403 )                   جلد 8 شماره 1 صفحات 51-29 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Falahati S, kosari jafarabad A. (2025). The Conceptual Metaphor of Love in the Poetry Collection of Omar Ibn Abi Rabiah [In Persian]. JSAL. 8(1), 29-51.
URL: http://jsal.ierf.ir/article-1-140-fa.html
فلاحتی صغری، کوثری جعفرآباد افسانه. استعارۀ مفهومی عشق در دیوان عمربن ابی ربیعه زبان کاوی کاربردی 1403; 8 (1) :51-29

URL: http://jsal.ierf.ir/article-1-140-fa.html


1- دانشگاه خوارزمی تهران
2- دانشگاه خوارزمی تهران ، afsane.kosari@khu.ac.ir
چکیده:   (884 مشاهده)
زبان­شناسی شناختی، شاخه ­ای نوظهور از زبانشناسی است که مهم­ترین مبنای مطالعات آن بر این اصل استوار است که زبان انعکاس دهندۀ کارکرد ذهن است و بر ارتباط و ذهن و زبان تأکید دارد. طرح اندیشه استعاره ­های مفهومی در معنی ­شناسی شناختی یکی از تأثیر­گذارترین دستاوردهای زبان­شناسی جدید به شمار می­آید که نخستین بار در سال 1980 از سوی جورج لیکاف و مارک جانسون مطرح شد. آنان بر این نکته تأکید کردند که اساس استعاره­ ها مفاهیم هستند نه واژه­ ها. استعاره ­ها عموماً براساس تشابه نیستند؛ بلکه بر مبنای تجربه ­های محیطی میان دو حوزۀ مفهومی متفاوت شکل می ­گیرند. یکی از مفاهیم انتزاعی و مورد توجه عمربن ابی ربیعه در دیوان شعری، مسئلۀ عشق است، عشق و دیگر مفاهیم مربوط به آن در شعر او در هیئت استعاری بیان شده ­اند. در پژوهش حاضر، استعارۀ عشق در چارچوب معناشناسی شناختی با روش توصیفی- تحلیلی بر بنیان نظریۀ "لیکاف و جانسون" مورد بررسی قرار گرفته است. لذا از میان اشعار وی مفاهیمی که عشق را به ذهن متبادر می ­سازد استخراج و تحلیل می ­شود. نتایج حاکی از این است که؛ کلان استعاره ­هایی با محوریت عشق، گزاره ­هایی چون "عشق درد و بیماری است"، "عشق آتش است"، و "عشق جنون و دیوانگی است" نشاندهنده این است که شاعر نابودگری و مرارت و فنا را حاصل عشق می ­داند. شاعر در اکثریت نگاشت­ه ایی که در مورد عشق داشته؛ از ذهنی به سمت عینی در حرکت است اگرچه گاه در برخی از موارد از نگاشت­ه ای ذهنی ملموس ­تری برای درک بیشتر عشق مدد گرفته است. عمر بن ربیعه از تعابیر منفی محسوس همچون؛ درد و بیماری، جنگ، قتل، آتش، سرقت استفاده نموده است که ناظر بر سختی و دشواری­ های طریقت عشق است و به وجهه ی منفی عشق اشاره می­ کند و در مقابل از تعابیر مثبت و مطلوب بسان جاودانگی، زیبایی، و درمان هم نگاشت شده ­اند.برخی از نگاشت­ه ای شعری، دو وجهی هستند به گونه ­ای که؛ در استعارۀ مفهومی "عشق غم و اندوه است" اگرچه این غم جان­گداز است ولی برای عاشق این درد و رنج مطلوب و دلپذیر است و تلخی این غم را با عشق به جان می­ خرد و در این طریقت تحمل هرگونه حقارت و خواری را می ­پذیرد.
متن کامل [PDF 1087 kb]   (163 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: تحلیل گفتمان
دریافت: 1403/4/20 | پذیرش: 1403/7/8 | انتشار: 1403/12/12

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.